fbpx

Het weer is deze zomer helemaal op de juiste temperatuur voor het ultieme tuinfeest. De hoogste tijd dus om vrienden en familie omver te blazen met jouw kookkunsten. Want wat is er fijner dan samen aan een lange tafel te borrelen en te genieten van tapas tijdens een zwoele zomeravond?

Maak indruk met jouw tuinfeest deze zomer

Heb je wel zin om je uit te sloven maar geen zin om de hele avond druk in de weer te zijn in de keuken? Met deze vijf recepten met de sous-vides en stoomovens van Miele steel je de show, maar zit het grootste werk eigenlijk in de voorbereiding.

Provençaalse jakobsschelpen (p.16 sous-vide)

Totale bereidingstijd: ca. 45 minutenBereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor 2 porties

  • 1 sjalot
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 30 ml Pernod
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 snufje zout
  • 4 jakobsschelpen (elk 25 g), keukenklaar

Bereiding

  1. Snijd de sjalot in schijfjes. Fruit deze in olijfolie en blus de massa vervolgens met Pernod af. Voeg de tijm, de rozemarijn en het zout toe. Laat de massa iets indikken.
  2. Doe alles, samen met de jakobsschelpen, in de vacuumzak en vacumeer het geheel (instellingen zie onderaan).
  3. Bereid de jakobsschelpen (instellingen zie onderaan).
  4. Haal de jakobsschelpen uit de vacuümzak en doe deze meteen op het bord. Serveer de schelpen met stokbrood.

Instellingen Stap 2

  • Zak vacumeren
  • Vacumeerstand 2

Instellingen Stap 3

  • Ovenfunctie: Sous-Vide
  • Temperatuur: 52°C
  • Duur: 30 minuten
  • Niveau: Rooster: 2e van onderen

 


Groenteterrine (stoomkoken voor iedereen p.81)

Ingrediënten voor 6 personen

  • 1 broccoli
  • 1 rode paprika
  • 250 gr jonge worteltjes
  • 150 gr verse of diepvrieserwtjes
  • 200 gr parelhoenfilet
  • Witte peper van de molen
  • Zout en nootmuskaat
  • 125 ml melk
  • 125 ml room
  • 6 eieren

Bereiding

  1. Stoom de paprika eerst 6 min op 95°C in een geperforeerde pan van 1,5 liter, alvorens hem te pellen en in hele kleine stukjes te snijden.
  2. Schil de wortels en snij ze in plakjes. Stoom ze in een geperforeerde pan van 1,5 liter, 1 minuut op 120°C of 4 min op 100°C.
  3. Doe de kleine broccoliroosjes, de stukjes paprika en de erwtjes bij de worteltjes en stoom nog 1 minuut op 120°C of 4 min op 100°C in een geperforeerde pan van 1,5 liter.
  4. Doe de parelhoen samen met de eieren, de room, de melk en 1/3 van de groenten (paprika, erwtjes, worteltjes en broccoli) in de blender en mix fijn tot een homogene massa. Kruid naar smaak.
  5. Bedek de bodem van een ingevette porseleinen schaal van 2,5 liter met het mengsel en voeg hier een deel van de groenten aan toe. Giet er weer een laag van het mengsel op, en leg er weer groenten in. Dit herhalen tot alle ingrediënten verwerkt zijn.
  6. Dek de pan af met hittebestendige niet-geperforeerde plasticfolie en stoom 45 min op 100°C. Laat de pan nog 5 min in de stoomoven staan alvorens te laten afkoelen.
  7. Laat minstens 12 uur afgedekt in de koelkast staan alvorens te serveren.

TIP: de parelhoen kan vervangen worden door graatloze vis.

 


Champignons gevuld met Boursin (Stoomkoken voor iedereen p.87)

Ingrediënten voor 6 personen

  • 18 middelgrote champignons
  • Boursin met knoflook en fijne kruiden
  • Sneetjes stokbrood om te toasten
  • Rucola
  • Geroosterde pijnboompitten
  • Ingekookte balsamicoazijn
  • Witte peper van de molen
  • Fijngehakte bieslook
  • Olijfolie
  • Fleur de sel
  • Enkele blaadjes shizo

Bereiding

  1. De champignons uithollen, bestrooien met witte peper en vullen met de Boursinkaas.
  2. Zet de champignons in een geperforeerde pan van 1,5 liter en stoom 6 min op 95°C.
  3. Steek met een ronde vorm 18 stukjes brood uit. Bak het brood aan beide kanten in de olijfolie.
  4. Decoreer ieder bord met de rucola, druppel er wat olijfolie en de ingekookte balsamicoazijn over. Strooi er de geroosterde pijnboompitten over. Leg er de toastjes bij en strooi er een beetje fleur de sel rond.
  5. Zet de gestroomde champignons op de toastjes.
  6. Bestrooi de champignons met enkele blaadjes shizo.

 


Tongrolletjes met mango (Stoomkoken voor iedereen p. 93)

Ingrediënten voor 6 personen

Saus

  • 1,5 rijpe mango in kleine stukjes gesneden
  • 1,5 eetlepel boter
  • 1,5 eetlepel suiker
  • 1,5 eetlepel rijstazijn
  • 1,5 eetlepel witte balsamicoazijn
  • Sap van 1 grote limoen
  • 1 fijngesneden rood pepertje

Visrolletjes

  • 18 mooie tongfilets
  • 1,5 rijpe mango in kleine stukjes
  • 1 fijngesneden rood pepertje
  • 5 fijngesnipperde sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels fijngesneden koriander
  • 1 koffielepel olijfolie
  • Witte peper van de molen
  • Zout

Bereiding

  1. Voor de saus: smelt de boter in een pan op het vuur, en bak er de stukjes mango in, samen met de suiker. Voeg er de rijstazijn, de balsamicoazijn, het limoensap en het rode pepertje aan toe en laat langzaam op een zacht vuurtje inkoken.
  2. Doe alle ingrediënten voor de visrolletjes in een kom en laat trekken. Leg de tongfilets met de mooie kant naar beneden en besmeer ze met de mangomarinade alvorens ze op te rollen. Zet zo nodig vast met een prikkertje.
  3. Leg de tongrolletjes in een ingevette geperforeerde pan van 1,5 liter met daaronder een niet-geperforeerde pan van 1,5 liter.
  4. Stoom de tongfilets 4 à 6 min op 80°C (afhankelijk van de dikte van de filets en de gewenste gaarheid).
  5. Leg de rolletjes op een bedje van mangosaus.

Tip: Als je de stoomovenpan voor de vis niet wil invetten, kun je op de bodem van de pan een paar slablaadjes leggen, zodat de vis niet aan de pan vastplakt. Slablaadjes zijn poreus en neutraal van smaak.

 


Aspergeflan met gestoomde asperges (stoomkoken voor iedereen p.89)

Ingrediënten voor 6 personen

  • 1,5 kg asperges
  • 4 eierdooiers
  • 2 sneetjes serranoham
  • Witte peper
  • Cayennepeper
  • Zout
  • 330 ml room
  • 60 g boter

Bereiding

  1. Schil de asperges, haal er de aspergekopjes af en snij ze overlangs door. Leg de aspergekopjes in een geperforeerde pan van 1,5 liter in de stoomoven, met daaronder de asperges in een geperforeerde pan van 2,5 liter. Stoom 1 minuut op 120°C of 6 min op 100°C. Neem de pan met de aspergekopjes uit de stoomoven.
  2. Breng intussen de room aan de kook met een beetje zout, witte peper en een beetje cayennepeper. Giet dit over de opgeklopte eierdooiers en roer alles stevig door elkaar. Giet het mengsel in een platte porseleinen schaal.
  3. Verdeel de aspergekopjes en de in stukjes gesneden serranoham over de schaal met de room. Dek af met hittebestendige niet-geperforeerde plasticfolie.
  4. Zet de porseleinen schaal boven de asperges en stoom beide 20 min op 98°C.
  5. Laat intussen de boter op een zacht vuurtje smelten en voeg er een klein beetje zout en peper aan toe.
  6. Serveer op ieder bord een stuk aspergeflan met daarop 3 aspergevoetjes en 2 aspergepuntjes, overgiet met een klein beetje gesmolten boter.

Tip: Dit gerecht kan warm of lauw geserveerd worden.

 


Stiekem honger gekregen van de recepten? Wij zijn in ieder geval al aan het watertanden en kunnen niet wachten op het volgende tuinfeest. Heb jij ook een tuinfeest gepland en ben je van plan een van deze recepten te proberen? Laat het ons weten op Facebook of Instagram via #mielebelgium. We wensen je alvast veel zwoele zomeravonden toe!

Lees meer over