fbpx

Sven Ornelis omschrijft zichzelf graag als een ‘would-be chef’. Het idee voor dit recept ontstond in de luchthaven van Helsinki, na een lange reis door het Verre Oosten.

Lenterrolletje van gravad lax | Inspired by Sven Ornelis

Sven Ornelis omschrijft zichzelf graag als een ‘would-be chef’. Hij kookt liefst vanuit het buikgevoel, zonder wijsvingertje. Het idee voor dit recept ontstond in de luchthaven van Helsinki, na een lange reis door het Verre Oosten. Terwijl hij op zijn volgende vlucht wachtte, begon hij te fantaseren: wat zou het geven als hij de Scandinavische keuken combineerde met wat hij allemaal in Azië had geproefd? En zo ontstond dit heerlijke stoomgerechtje.

ZO MAAK JE SVENS GESTOOMDE LENTEROLLETJE VAN GRAVAD LAX

Benodigdheden (voor 4 personen):

  • 1 mooie dikke zalmfilet
  • 3 el kristalsuiker
  • 1 el zeezout
  • veel verse dille
  • witte Martini
  • 8 ronde blaadjes rijstpapier
  • 2 vellen nori
  • sushigember
  • zoetzure Vietnamese of Thaise dipsaus

Bereiding:

  • Snij de zalmfilet in plakken van zo’n 2 centimeter. Leg die samen in een kom en doe er de kristalsuiker en het zeezout over en veel verse dille. Zet alles net onder de witte Martini. Zet enkele uren in de koelkast.
  • Haal vlak voor het serveren de zalm uit de koelkast en begin je lenterolletjes te maken. Neem een rond blad rijstpapier en haal het even door lauw water zodat het zacht wordt.
  • Leg in het midden van je rijstblad een kwartje van een vel Nori. Leg daarop een plakje zalm en wat sushigember en vouw het pakketje dicht.
  • Stoom de rolletjes 1 minuut op 90°C in de steamer.
  • Serveer met een zoetzure dipsaus.

Smakelijk!

Lees meer over