fbpx

Heerlijke basis voor culinaire magie

Een ijzersterke basis, helemaal zelfgemaakt. Met deze heerlijke bouillonrecepten van Seppe Nobels til je jouw familierecepten naar een hoger niveau.

Groentebouillon

Deze gebruikte Seppe in z’n “Konijn op wijze van de haes”.

Ingrediënten

  • 20 g boter
  • 6 uien, in stukken
  • 2 preien, in stukken
  • 2 wortelen, in stukken
  • 1 knolselderij, in stukken
  • 1 stengel bleekselderij, in stukken
  • 1 steranijs
  • 8 jeneverbessen
  • 6 blaadjes laurier
  • 12 peperbollen
  • 8 takken tijm

Bereiding

Smelt de boter en stoof de uien en de prei. Doe er de rest van de groenten en alle kruiden bij. Giet water in de kookpot tot de groenten onderstaan. Breng aan de kook en laat maximaal 2 uur onder deksel trekken op een zacht vuur. Doe dat niet langer, want dan wordt de bouillon dof. Zeef de bouillon.

Tip! Nog makkelijker in de stoomoven

Je ingrediënten blijven hetzelfde, maar maak je graag jouw bouillon in de stoomoven, ontdek dan hieronder hoe.

  • Neem een stoomovenpan zonder gaatjes  van 5,5l.
  • Doe hier de uien, prei en boter in.
  • Plaats de stoomovenpan in de stoomoven en stel in op 100°C gedurende 4 minuten.
  • Roer kort en voeg de overige groenten en kruiden toe.
  • Giet water in de stoomovenpan tot de groenten net ondergedompeld zijn.
  • Plaats de pan terug in de stoomoven en stel in op 95°C voor 2 uur.
  • Zeef de bouillon door een koffiefilter of gespoelde keukendoek.
  • En klaar! Een echte smaakbom als basis voor uw soepen en sauzen.

Runderbouillon

Ingrediënten

  • 1 kg beenderen, bij voorkeur schenkelstukken
  • 3 wortelen, in stukken
  • 2 stengels prei, alleen het wit
  • 3 stengels bleekselderij, in stukken 2 uien, gepeld en in stukken
  • 1 teen knoflook, gepeld en gekneusd 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 eetlepels arachideolie 2 dl rode wijn
  • 2,5 liter water
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 takken tijm
  • 3 kruidnagels
  • 5 jeneverbessen
  • de stengels van 1 bussel peterselie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Leg de beenderen op een grote ovenschaal met de wortelen, de prei, de bleekselderij en de uien.

Doe er de knoflook en de tomatenpuree bij en strooi er de bloem over. Druppel er de arachideolie over en laat 20 minuten kleuren in de oven.

Giet de wijn in de ovenschaal en schraap alle aanbaksels los. Doe alles in een grote kookpot en giet er het water bij. Voeg er de laurier, de tijm, de kruidnagels, de jeneverbessen en de peterseliestengels aan toe. Breng aan de kook en laat 4 tot 6 uur trekken op een laag vuur.

Zeef de bouillon.

Wildbouillon

Ingrediënten

  • 1 kg beenderen van wild, bij voor- keur groot wild
  • 3 wortelen, in stukken
  • 2 stengels prei, alleen het wit
  • 3 stengels bleekselderij, in stukken 2 uien, gepeld en in stukken
  • 1 teen knoflook, gepeld en ge- kneusd
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 eetlepels arachideolie
  • 2 dl rode wijn
  • 2,5 liter water
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 takken tijm
  • 3 kruidnagels
  • 5 jeneverbessen
  • de stengels van 1 bussel peterselie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Leg de beenderen op een grote ovenschaal met de wortelen, de prei, de bleekselderij en de uien. Doe er de knoflook en de tomatenpuree bij en strooi er de bloem over. Druppel er de arachideolie over en laat 20 minuten kleuren in de oven.

Giet de wijn op de ovenschaal en schraap alle aanbaksels los (Tip! Bij jouw PerfectClean. Doe alles in een grote kookpot en giet er het water bij. Voeg er de laurier, de tijm, de kruidnagels, de jeneverbessen en peterseliestengels aan toe. Breng aan de kook en laat 4 tot 6 uur trekken op een laag vuur.

Zeef de bouillon.

Lees meer over