fbpx

Witloof in de oven

Witloof in de oven is een typisch Belgisch gerecht waar de meesten onder ons nooit genoeg van krijgen. Perfect voor tijdens de herst, kan je dit recept bovendien volledig lokaal kopen én koken. Smakelijk !

Ingrediënten voor witloof in de oven

  • 8 witloofstronken
  • 16 sneden gekookte ham
  • Peper en zout
  • 5dl halfvolle melk
  • 250g geraspte kaas
  • Nootmuskaat
  • 50g boter
  • 50g bloem
  • 1 eigeel
  • Sap van ¼ citroen

Benodigdheden

Tijdsduur

  • Bereiding: 30 minuten – Totale kooktijd = 60min.
  • Automatisch programma of stomen: 10 minuten
  • Automatisch programma of circulatiegrill: 20 minuten

Bereiding: Witloof in de oven

  1. Verwijder het harde gedeelte uit de witloofstronk. Dit zorgt voor de bittere smaak. Snij de stronken door in de lengte.
  2. Leg het witloof in een geperforeerde stoomovenpan. Kies Automatisch Programma, witloof (Kies voor 1 blokje extra gaar als gewenste stoomwijze) of Koken met stoom, 10 minuten.
  3. Laat het witloof uitdruipen.
  4. Rol elk volledig stronkje in een sneetje ham. Plaats ze in een ovenschaal.
  5. Smelt de boter in een kookpan.
  6. Voeg, al roerend, de bloem toe.
  7. Zodra de boter is opgenomen door de bloem, voeg je de melk al roerend toe. Blijf roeren tot de saus dikt en uiteindelijk lichtjes kookt.
  8. Neem van het vuur en voeg de kaas, het eigeel, nootmuskaat, peper, zout en het citroensap toe.
  9. Overgiet de witloofrolletjes met de kaassaus.
  10. Plaats de ovenschaal in de combi-stoomoven. Kies Automatisch Programma, witloof in de oven of plaats de ovenschaal in de combi-stoomoven en kies Circulatiegrill: 200°C | 20min.

Tip

Is het nu “witloof” of “witlof”? In Vlaanderen wordt vooral het woord “witloof” gebruikt.  Nederlanders daarentegen houden het op “witlof“. In Frankrijk wordt witloof dan weer endives of chicorées genoemd, terwijl ze in Wallonië of het Noordoosten van Frankrijk ze meestal over chicon spreken. Wat ook de naam is, één ding is zeker :  wij Belgen zijn met 7 kg per jaar de grootste witloofeters ter wereld.

Laat het jou smaken!

Wil jij naast dit lekkere hoofdgerecht ook nog een dessert klaarmaken? Neem dan nu een kijkje naar onze recepten!

Lees meer over