#BlijfInUwKeuken met Roger van Damme

Deze week ging #BlijfInUwKeuken met Roger van Damme op Njam’s IGTV van start ! Je zal de komende weken niet aan inspiratie ontbreken want Roger inspireert ons de komende weken met lekkere videoreceptjes en handige tips. Wil jij het zelf graag uitproberen? Ontdek dan hieronder de recepten! Op het menu deze week: Spritskoekjes die heel goed zullen smaken bij jouw kopje koffie of thee! #ChefsAtHome #InspiredbyMiele

#BlijfInUwKeuken: Spritskoekjes

Wat heb je nodig?

  • 140 gram boter op kamertemperatuur
  • 70 gram basterd suiker
  • 10 gram melk
  • 180 gram fijne patisserie bloem
  • 1 snuifje zout

Benodigdheden:

  • keukenmachine
  • bakplaat
  • bakpapier
  • spuitzak
  • spuitmondje (kartel)
  • oven

Bereidingswijze spritskoekjes

  1. Klop de boter smeuïg.
  2. Verwarm de oven voor op 170°C hetelucht plus.
  3. Voeg de suiker toe aan de boter en meng goed.
  4. Voeg het zout en de melk toe en meng tot een homogeen geheel.
  5. Spatel de bloem voorzichtig onder het botermengsel.
  6. Leg bakpapier op de bakplaat en spuit de koekjes op de bakplaat.
  7. Bak de koekjes goudgeel gedurende 20 à 25minuten.

 

#BlijfInUwKeuken: Quiche Lorraine

Ingrediënten

Bodem:

  • 310 gram bloem
  • 75 gram water
  • 190 gram boter (op kamertemperatuur)
  • snuifje zout

 

vulling:

  • 7 eieren
  • 400 gram room
  • 1 prei
  • 5 lente uitjes
  • 2 sneetjes gekookte hesp
  • 2 sneetjes spek
  • 2 sneetjes gerookte hesp
  • peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

  1. Meng met de keukenrobot de boter met de bloem, snuifje zout en het water tot het deeg loskomt van de mengkom.
  2. Maak een bolletje van het deeg en wikkel in folie. Leg gedurende 2uur in de koelkast.
  3. Reinig en snij de prei en lente-ui fijn.
  4. Snij de hesp en het spek fijn.
  5. Meng alles goed.
  6. Klop de eieren los en meng goed met de room, peper en zout.
  7. Rol het deeg uit tot en dikte van 3mm.
  8. Plaats het deeg in de vorm. Leg bakpapier op het deeg. Plaats hierop bakparels en bak gedurende 25-30 minuten op 180°C op hetelucht plus richel 2.
  9. Haal de bakparels uit de deegvorm.
  10. Leg de groente-vleesmengeling op de bodem.
  11. Overgiet met het room-eimengsel.
  12. Bak het geheel op 160°C gedurende 30minuten op hetelucht plus richel 2.

#BlijfInUwKeuken: Aardbeientaart

Taartbodem:

  • 260 gram bloem
  • 100 gram boter ( op kamertemperatuur)
  • 80 gram gezouten boter
  • 90 gram suiker
  • 90 gram cassonade suiker
  • 1 eidooier
  • 1 vanillestokje
  • 3 limoenblaadjes
  • rasp van 1 limoen

Bereidingswijze

  1. Klop de boter smeuïg.
  2. Voeg het merg uit het vanillestokje en suiker en cassonade suiker toe en meng voorzichtig.
  3. Voeg de eidooier toe en meng.
  4. Spatel de bloem en de rasp van de limoen voorzichtig onder het botermengsel.
  5. Meng het deeg tot het los komt van de kom.
  6. Voeg eventueel een beetje limoensap toe.
  7. Haal het deeg uit de kom en kneed dit tot een bol.
  8. Leg bakpapier op de bakplaat en plaats op de ring de bakplaat.
  9. Plaats het deeg in de ring.

Banketbakkersroom:

  • 200 gram melk
  • 20 gram roompoeder
  • 50 gram suiker
  • 1 eidooier
  • 1 vanillestokje

Bereidingswijze

  1. Verwarm de helft van de melk met de suiker op het kookvlak.
  2. Voeg het roompoeder toe aan de rest van de melk.
  3. Voeg de eidooier toe aan de koude melk en meng goed.
  4. Giet de warme melk voorzichtig, beetje voor beetje, bij het koude mengsel. Roer goed tot een homogeen mengsel.
  5. Doe het mengsel in een kookpan, verwarm terwijl je goed roert.
  6. Giet de banketbakkersroom in een koud kom en dek af met plastiekfolie.
  7. Laat afkoelen.

Amandelcrème:

  • 60 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 120 gram broyage (50%suiker – 50% amandelpoeder)
  • 1 ei
  • 25 gram bloem
  • sap van een halve citroen
  • 100 gram banketbakkersroom

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 170°C op hetelucht plus.
  2. Doe de boter in een mengkom en roer tot een glad geheel.
  3. Voeg de broyage toe en meng.
  4. Voeg het eitje toe en meng.
  5. Voeg de banketbakkersroom toe en roer tot een homogeen geheel.
  6. Spatel voorzichtig de bloem onder het mengsel.
  7. Voeg tot slot het limoensap toe.
  8. Giet de crème op het deeg op de bodem. Laat de crème een stukje van de rand, want dit vloeit nog uit.
  9. Bak de taart in de oven gedurende 35 minuten.

Vanille crème:

  • 150 gram slagroom (luchtig geklopt)
  • de rest van je banketbakkersroom

Bereidingswijze

  1. Meng de opgeslagen room glad met de banketbakkersroom.
  2. Doe het mengsel in een spuitzak en leg in de koelkast tot je deze gaat gebruiken.

Afwerking

Bedek de bodem met de vanillecrème en beleg met de aardbeien. Werk af met munt en limoenrasp.

#BlijfInUwKeuken: Gestoomde zeebaars

Wat heb je nodig?

  • een gehele zeebaars
  • 2 stukken selder
  • 3 teentjes look
  • 1 rode chilipepers
  • 2 lenteuitjes
  • beetje suiker
  • stukje gember
  • citroengras
  • sjalot
  • korianderwortel
  • shiitake
  • prei
  • 3 eitjes
  • optioneel einoodles
  • sesamolie
  • oestersaus
  • vissaus

Bereidingswijze

  1. Spoel de vis goed schoon onder koud, stromend water.
  2. Kneus het citroengras en het teentje look en leg deze in de buik van de vis.
  3. Reinig en snij de selder en doe deze ook in de buik.
  4. Leg de zeebaars op een grote stoomovenschaal met gaatjes.
  5. Snij de gember, citroengras en shi-take fijn.
  6. Leg de gesneden snijden bovenop de vis, samen met de lepels oestersaus.
  7. Stoom de vis op 80°C gedurende ongeveer 29minuten. (afhankelijk van de grootte)
  8. Snij de prei en spoel deze zorgvuldig.
  9. Giet een beetje sesamolie in de pan.
  10. Snij ondertussen nog wat selder, sjalotje en look.
  11. Stoof het sjalotje en look in wat sesamolie.
  12. Snij de korianderwortel en half chilipepertje en voeg deze toe in de pan en laat mee stoven.
  13. Voeg enkele lepels oestersaus en limoensap toe
  14. Voeg de prei en selder erbij, een scheutje vissaus en wat fijn gesneden citroengras
  15. Voeg naar smaak een beetje suiker toe
  16. Laat verder stoven tot de groenten gaar, maar nog knapperig zijn. Optioneel kan je er een gebakken roereitje ondermengen
  17. Haal de zeebaars uit de stoomoven.
  18. Leg hem voorzichtig op een grote schaal en decoreer de vis met een de groentemengeling die mee gestoomd is.
  19. Werk af met koriander en stukjes chili.  Serveer de andere groenten apart of eventueel bij op de vis

Lees meer over


Meer recepten?

Maak gratis een profiel aan voor meer recepten.

Registratie formulier

Al een account? Log in om dit bericht te bekijken